Gemalen
252
Overige waterkeringen
176 km
Regionale waterkeringen
363 km
Vaarwegbeheer
74 km
Primaire waterkeringen
504 km
Watergangen niet in ons beheer
(B- en C-watergangen)
15.500 km
Watergangen in ons beheer
(A-watergangen)
4.900 km
Persleiding
644 km
Coupures
97
Rioolwaterzuiveringsinstallaties
28
Het beheergebied
in cijfers

Een schoon en gezond watersysteem vraagt beheer. We maaien, baggeren en houden rekening met de biodiversiteit. De waterhoogte regelen we elke dag met stuwen en gemalen.

De functie van onze dijken wordt steeds breder. Ze zorgen voor droge voeten, maar dragen ook bij aan biodiversiteit.


  • Door digitale ontwikkelingen kunnen we ons dagelijks beheer van water en dijken pro-actiever uitvoeren. Er zijn meer gegevens beschikbaar die ons helpen bij het beheer van water en dijken.


We houden onze stuwen, gemalen en zuiveringen elke dag in de gaten.

  • We doen er alles aan de muskus- en beverratten tot de Nederlandse grenzen terug te dringen. En we voorkomen dat het aantal plaagdieren weer stijgt.

  • We richten een centrale eenheid op die zich bezighoudt met crisiscoördinatie. Deze professionals zijn elke dag bezig met crisisbeheersing. We zijn daarmee alerter op een mogelijke crisis. En bij onraad kunnen we direct en doortastend optreden. Zo houden we ook beter rekening met onze omgeving. 



  • Met een systeem dat helpt bij het nemen van beslissingen verbeteren we de regie op het waterbeheer. Het systeem helpt ons bij het dagelijkse peilbeheer en het waterbeheer in crisissituaties met wateroverlast of droogte.

  • We maken gebruik van kennis, data en ervaring om te kijken hoe vaak we moeten baggeren. We gaan voor maatwerk en laten de vaste baggercyclus los.

Met dit waterbeheerprogramma bouwen we verder op de basis die er is. Elke dag beheren we een heel systeem aan dijken, water, stuwen, gemalen en afvalwaterzuiveringen. Wat speelt er zoal in ons dagelijks beheer?

Ons dagelijks beheer van water en dijken